Algemene informatie olie

Toepassingen waarin etherische oliën veilig gebruikt kunnen worden

 1. Therapeutisch gebruik
 2. Uitwendig gebruik
  • In zeep en douchegel
  • Massage olie of huid olie
  • In zalf of crème
  • In bad
  • Op de huid
 3. Aromatisch gebruik
  • Vernevelen in een aroma diffuser
  • Verdampen
 4. Inwendig gebruik
  • Koken met etherische olie

1. Therapeutisch gebruik

GEUREN ALCHEMIE TOEPASSINGSMETHODE CLASSIFICATIE

TTherapeutisch gebruik
Zie de Healing sets voor een overzicht van de protocollen.

Wij hebben als mens 7 zintuigen (en dus niet alleen de vijf meest bekende zintuigen). Dit zijn de zintuigen:

 1. De tastzin
 2. Het reukvermogen
 3. Het gehoor
 4. De smaakpapillen
 5. De ogen
 6. De huid (reactie van de huid zonder aanraking)
 7. De organen

Het reukvermogen is het enige zintuig dat niet is gevallen, niet onder invloed staat van ons verleden, onze ervaringen. Met de therapeutische protocollen maken we hier, naast de resonantie van de geur, gebruik van. Klik hier voor een overzicht van de diverse beschikbare healing sets (protocollen).

2. Uitwendig gebruik

GEUREN ALCHEMIE TOEPASSINGSMETHODE CLASSIFICATIE

UUitwendig gebruik
Parfum vervanger, deodorant, bad, etc.

HUIDGEVOELIGHEID

ONormale huid
Kan onverdund op de huid worden aangebracht
GGevoelige huid
Bij gevoelige huid eerst verdunnen met een andere zuivere plantaardige olie
VHuid onafhankelijk
Voor gebruik eerst verdunnen met een andere zuivere plantaardige olie
In zeep en douchegel

In een zeep en douchegel die weer van de huid gespoeld/gewassen wordt, is 3-5% etherische olie te gebruiken.

Massage olie of huid olie

Etherische oliën lossen heel goed op in plantaardige oliën. Het uiteindelijke mengsel dient goed egaal te zijn om er zeker van te zijn dat het oplossen/mengen geslaagd is. Kleine druppeltjes pure etherische olie die zweven in de plantaardige olie kunnen de huid irriteren. De juiste verdunning is bij massageolie erg belangrijk omdat een groot huidoppervlak in aanraking komt met de etherische olie. Vaak wordt 1% etherische olie gebruikt in massageolie. Een goede hoeveelheid is zo’n 20 druppels (±1ml) etherische olie op 100ml plantaardige olie. Bij twijfel of een gevoelige huid is het beter om eerst te testen op allergische reacties op een klein stukje gevoelige huid, bijvoorbeeld in de knieholte. Etherische oliën van kruiden/specerijen veroorzaken over het algemeen eerder huidproblemen dan die van bloemen en houtsoorten.

In zalf of crème

In zalf of crème wordt een concentratie etherische olie gebruikt van 5 tot 15%. Bij gezicht crème is het vaak wat minder bij helende zalf kan het naar de 15% gaan. Belangrijk is dat de etherische olie goed gemengd wordt in de zalf of crème. Indien de etherische olie niet goed door de zalf gemengd wordt, kunnen kleine druppeltjes pure etherische olie aanwezig blijven, die de huid kunnen irriteren. Hou altijd de hoeveelheid etherische olie aan, die in een recept wordt aangegeven. Bij twijfel altijd minder gebruiken en niet meer.

In bad

(Etherische) olie mengt niet met water en blijft op het water drijven. Een paar druppels in het badwater doseren zal er waarschijnlijk toe leiden dat de olie op het water blijft drijven met als gevolg dat er, door het directe contact met de huid, huidirritatie kan optreden. De essentiële olie moet in water oplosbaar gemaakt worden met een emulgator*, bijvoorbeeld een beetje (bad)zout, neutraal badschuim, shampoo of honing. Voeg dit mengsel met de etherische olie direct toe wanneer je het bad laat vollopen, dan wordt de olie goed door het water gemengd en kan je heerlijk genieten van een ontspannend of opwekkend bad.
*een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.

WAARSCHUWING: pure essentiële oliën kunnen een kunststofbad aantasten.
Op de huid

Pure etherische oliën kunnen irriterend zijn voor de huid. Toch worden sommige zoals tea tree olie en lavendel olie puur gebruikt op puistjes. Het op deze manier gebruiken van etherische olie is alleen aan te raden als je ervaring hebt met etherische olie en als je zeker weet dat je 100% natuurzuivere biologische etherische olie hebt. Tea tree olie is weliswaar bacterie- en schimmeldodend, maar kan bij overmatig gebruik in pure vorm ook de gezonde huid aantasten. Het is in dit geval belangrijk niet de naastgelegen gezonde onaangetaste huid met de pure olie aan te raken. De oliën van Geuren Alchemie zijn veilig op de huid te gebruiken. Tot op heden zijn er, op 2 milde gevallen met de Jasmijn olie na, geen gevallen bekend waar huidirritatie is opgetreden na gebruik.

3. Aromatisch gebruik

GEUREN ALCHEMIE TOEPASSINGSMETHODE CLASSIFICATIE

AAromatisch gebruik
Vernevelen, verdampen, etc.
Vernevelen in een aroma diffuser

Etherische olie schadelijke gevolgen hebben bij fout gebruik. Wanneer de kleine druppeltjes (nevel) niet de tijd krijgt om echt te verdampen en ingeademd worden, komen deze in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken. Bij aroma diffusers dient men te vermijden dat de zichtbare nevel ingeademd wordt of in de ogen terecht komt. Vooral in koude ruimtes kan het lang duren voor een nevel verdampt is. Als de aroma diffuser echter op enige afstand staat, krijgen de druppeltjes in de nevel genoeg tijd om te verdampen voor de “geur” ingeademd wordt. Op deze manier is verdampen in een aromalamp juist een zeer effectieve manier om van de therapeutische voordelen van etherische olie te genieten.

Verdampen

Als je etherische olie verdampt in een geurlichtje, met geurstokjes, geursteen, in potpourri of op een tissue wordt de concentratie in de lucht niet snel te hoog. Gebruik altijd een paar druppels. Als de slijmvliezen of ogen geïrriteerd raken, heb je teveel gebruikt. Gebruik in kleine ruimtes minder olie.

4. Inwendig gebruik

GEUREN ALCHEMIE TOEPASSINGSMETHODE CLASSIFICATIE

IInwendig gebruik
Smaakstof, voedingssupplement, etc.
Koken met etherische olie

Het zelf gebruiken van etherische olie in dranken en spijzen is mogelijk als je zorgvuldig met etherische olie omgaat. Als je je in de juiste dosering vergist en teveel gebruikt of als de etherische olie niet goed oplost/mengt kan dit leiden tot beschadiging van het spijsverteringssysteem of organen. Een geschikte etherische olie, ervaring en een betrouwbaar recept is noodzakelijk voor een veilig eindresultaat.

De oliën die Geuren Alchemie aanbiedt, zijn (tenzij expliciet vermeld) NIET bedoeld en geschikt voor inwendig gebruik.

Toepassingen waarin etherische oliën met voorzichtigheid gebruikt dienen te worden

Opletten bij kleine kinderen

Het grootste gevaar/risico bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben. Het is dus verstandig om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Liefst afgesloten. Laat ook nooit een net gebruikt flesje staan op een plek waar kleine kinderen kunnen komen.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding kan beter niet gewerkt worden met bepaalde soorten etherische olie. Bij morsen kan de olie via de huid in de bloedbaan terecht komen. Niet alle risico’s zijn daarvan bekend. Ook te sterke concentraties geur (ook van parfums e.d.) kunnen beter vermeden worden.

Huisdieren

Waar veel etherische oliën voor de mens nuttig, plezierig en soms zelfs heilzaam zijn, kunnen deze voor huisdieren giftig zijn. Licht jezelf goed in voordat je etherische oliën op dieren gebruikt.

Er is geen analyse of chromatogram van onze olie beschikbaar, op aanvraag (en tegen betaling) kunnen we deze laten maken.